ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ

Στο blog αυτό μπορείτε να δείτε συγκεκριμένες δράσεις που συμμετέχουμε, εκδηλώσεις που οργανώνουμε, να αξιοποιείτε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια , ψηφιακά μαθήματα και τους χρήσιμους συνδέσμους που παρουσιάζονται ανά τάξη, να ενημερωθείτε για σύγχρονα θέματα (σχολική βία, ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.λ.π.) να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη μας

28/3/14

ΠΑΙΔΙ &ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 Η ανησυχία των γονέων όσον αφορά την επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά και τους εφήβους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην αμερικανική κοινωνία, και ιδιαίτερα οι φόνοι στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, όπως και η αύξηση του φαινομένου «bullying» (εκφοβισμός) στα σχολεία παγκοσμίως έχουν επιστήσει την προσοχή στον ρόλο της έκθεσης των παιδιών στα μηνύματα των ΜΜΕ. Οι παρακάτω οδηγίες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.1. Παρακολουθήστε τουλάχιστον ένα επεισόδιο από τα τηλεοπτικά προγράμματα που βλέπουν τα παιδιά. Έτσι θα γνωρίζετε τι βλέπουν τα παιδιά σας και θα μπορείτε να μιλάτε γι’ αυτό μαζί τους.
2. Αποφύγετε τις τηλεοράσεις στα παιδικά δωμάτια για να μπορείτε να ελέγξετε τα προγράμματα που βλέπουν τα παιδιά σας.
3. Βοηθήστε το παιδί σας να επιλέξει ένα πρόγραμμα χωρίς βίαιο περιεχόμενο.
4. Παρακολουθήστε κάποια προγράμματα μαζί με τα παιδιά σας για να τους δώσετε άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.
5. Εξηγήστε τα στοιχεία εκείνα που είναι για το παιδί ασαφή και δύσκολα να ερμηνευθούν.
6. Βοηθήστε τα να μάθουν τη διαφορά μεταξύ της δικής τους πραγματικότητας και της τηλεόρασης. Ακόμα και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να κατανοήσουν το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Μπορείτε να τους κάνετε απλές ερωτήσεις: «Είναι αυτό που βλέπουμε αληθινό ή ηθοποιία; Έτσι αντιδρούμε όταν είμαστε σπίτι; Τι πιστεύεις πως θα συνέβαινε αν το έκανες αυτό;».
7. Όταν βλέπετε κάποιο βίαιο επεισόδιο, συζητήστε με το παιδί σας τι οδήγησε τον πρωταγωνιστή του επεισοδίου να αντιδράσει με βίαιο τρόπο. Πρέπει να τονίσετε στο παιδί πως συνήθως οι ενήλικες χρησιμοποιούν άλλους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και δεν καταφεύγουν σε βίαιη συμπεριφορά. Επίσης ρωτήστε το παιδί πως ο πρωταγωνιστής θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημά του χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς, μη βίαιους τρόπους αντίδρασης.
8. Προστατέψτε τα παιδιά σας με το να μην τους επιτρέπετε να βλέπουν προγράμματα που θεωρείτε εσείς ακατάλληλα. Μπορείτε να περιορίσετε τα παιδιά να βλέπουν μόνο ό,τι θεωρείτε εσείς εποικοδομητικό και ευχάριστο, όπως ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικές εκπομπές, κωμικές σειρές κ.λπ.
9. Περιορίστε τον χρόνο που τα παιδιά σας βλέπουν τηλεόραση. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να μην βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση πάνω από δύο ώρες την ημέρα.
10. Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά σας να αθλούνται περισσότερο, να έχουν χόμπι και να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους. Μπορείτε από κοινού να φτιάξετε μία λίστα από δραστηριότητες που τα ευχαριστούν ώστε να βλέπουν λιγότερο τηλεόραση.
11. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλουν την αλληλοβοήθεια, το ενδιαφέρον και την συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Μελέτες αποδεικνύουν πως τέτοιου είδους προγράμματα μπορούν να επηρεάσουν με εποικοδομητικό τρόπο τα παιδιά σας ώστε να γίνουν πιο ευγενικά και να αναπτύξουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
12. Μιλήστε στα παιδιά σας για τη βία. Πείτε τους ότι σας προκαλεί θυμό και λύπη.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου