ΑΣ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ

Στο blog αυτό μπορείτε να δείτε συγκεκριμένες δράσεις που συμμετέχουμε, εκδηλώσεις που οργανώνουμε, να αξιοποιείτε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια , ψηφιακά μαθήματα και τους χρήσιμους συνδέσμους που παρουσιάζονται ανά τάξη, να ενημερωθείτε για σύγχρονα θέματα (σχολική βία, ασφάλεια στο διαδίκτυο κ.λ.π.) να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη μας

27/1/17


                            ΜΗΝΥΜΑ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ
                            ΤΗΣ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ  
                      
Αγαπητοί δάσκαλοι,
αγαπητά μου παιδιά

Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την πόλη μας, για την ιστορία μας αλλά και για το μέλλον μας.
Σαν σήμερα στις 26 Ιανουαρίου 1821 έγινε εδώ,
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ που συνήλθε για να δρομολογήσει
τις προετοιμασίες του Αγώνα για την Εθνική μας Ελευθερία.
Ένα γεγονός ιστορικό, πανελλήνιο και πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη.
 Το τελευταίο προεπαναστατικό και ταυτόχρονα το πρώτο πολιτικό επαναστατικό γεγονός του αγώνα του 1821 όπως  χαρακτηρίστηκε, που έβαλε το Αίγιο στο επίκεντρο της ελληνικής επανάστασης και του μεγάλου μας απελευθερωτικού αγώνα.
Για την αξία του γεγονότος της Συνέλευσης θα αρκεστώ να επικαλεστώ ένα επετειακό άρθρο του Κωστή Παλαμά για την 25η Μαρτίου 1821 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της ομογένειας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» της νέας Υόρκης,τον Μάρτιο του 1920 και που την περιγράφει ως εξής:
 «Ητο ως η πρώτη Εθνοσυνέλευσις, η χαραυγή της ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ!»
Αυτό ακριβώς που ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς είχε επισημάνει από το 1920 ήρθε ο καιρός να το αποδώσουμε στην ιστορική αλήθεια, στο σήμερα  αλλά και στις επόμενες γενιές, σε εσάς.



Για τους λόγους αυτούς, εμείς ως Δήμος θεωρήσαμε ότι έχουμε την ιερή υποχρέωση και το ύψιστο καθήκον  όχι μόνο για να αναδείξουμε  την ιστορική βαρύτητα της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, στον αγώνα του 1821 αλλά πολύ περισσότερο ,να την  ταυτίσουμε  με τον τόπο μας στον  οποίο και έγινε.
Για το σκοπό αυτό καθιερώσαμε την ημέρα αυτή ως  Τοπική Εθνική Γιορτή με την  επικαιροποίηση της υπ. αριθ. 453/98 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγίου αίτημα το οποίο έχει προωθηθεί και  αρμοδίως και αναμένεται η τελική έγκριση και απόφαση για την καθιέρωσή της.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση καθιερώσαμε ως Ιερό Σύμβολο της πόλης του Αιγίου, τη σημαία του Ανδρέου Λόντου (κόκκινη με μαύρο σταυρό) αναγνωρίζοντας τη σημασία της  καθώς αυτή αποτελεί την πρώτη σημαία του Αγώνα.
Εξίσου σημαντικό επίσης θεωρούμε το γεγονός ότι πρόσφατα ο Δήμος μας προχώρησε και στην έκδοση βιβλίου με τον σχετικό τίτλο «Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» που παρουσιάζει όλα τα δεδομένα ιστορικά στοιχεία και τις ιστορικές πηγές και αποδεικνύει επιστημονικά ότι έχουμε κάθε δικαίωμα για να καθιερώσουμε την ημέρα αυτή  ως Τοπική Εθνική Γιορτή.
Αγαπητοί δάσκαλοι,
Αγαπητά μου παιδιά.
Εμείς οι Έλληνες είμαστε  λαός προνομιούχος από την ιστορία.
Μπορούμε να βρίσκουμε πάντα το βηματισμό μας  αρκεί να κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και αυτό είναι το μεγαλείο μας αλλά και η ταυτότητά μας.
Μέρες σαν και αυτή που τιμούμε σήμερα μας θυμίζουν ποιοι είμαστε αλλά και ποιος είναι ο προορισμός μας ως έθνος, ως λαός και ως πολιτισμός,
Διαθέτουμε ένα ανεκτίμητο ιστορικό κεφάλαιο  που μας σφυρηλατεί και μάς δυναμώνει συλλογικά και ατομικά  και που αξίζει να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά

                                                                                                             Με εκτίμηση
                                                                                                  Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας
  
                                                                                                Αθανάσιος Παναγόπουλος

.
  

                

                    





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου